Baptist TOP1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyermek és ifjúsági táborozás - Rámában (2003. június 30-július 4) .
Rama Youth Camp 2003

"Az Úr az én pásztorom"

Vidám kis csoportja volt a rámai gyermek-és ifjúsági tábornak a legkisebbek csoportja. Három és hat éves kor között nyolc kicsiny gyermek vett részt a táborozáson, ami június 30-án, hétfőn délután kezdődött és július 4-én este fejeződött be.

Hétfőn ebéd után kezdtük az ismerkedést gyermekek és tanítók, játékkal vonva be a még félénk kicsinyeket a közös foglalkozásba. A csoportvezető, Balla Mária a torontói gyülekezetből és a segítője Szenohradszki Emese, az alhambrai gyülekezetből, tanították a csoportot. Naponta kétszer volt foglalkozás, délelőtt és este, attól függően, hogy mennyire voltak elfáradva a kicsik. Reggeli után szabad foglalkozás volt, többnyire a tábor játszóterén, homokozás, hintázás stb. Ezután kezdődött a foglalkozás az új épületben, kellemes és kényelmes körülmények között. Egész héten a "Jó Pásztor" volt a téma. A nyolc kicsi "bárányka" megtanulta hogy ki az ő pásztora. "Az Úr az én pásztorom" mondták kórusban és egyenként naponta. Megtanulták a reggeli és esti imádságot és azt is, hogy ki szereti a kicsi "báránykákat." "Jézus szeret engemet..." énekelték és el is mutogatták buzgón. Megható és felejthetetlen élmény volt számomra, amikor szorosan becsukott szemmel, összetett kezecskéikkel átélve mondták utánunk az imádságot. A délelőtti foglalkozás után mindig volt időnk kimenni a tóhoz, és aki akart úszómellénnyel fürödhetett, vagy éppen várat épített a szép, új tóparti homokozóban.

Ebéd után csendes pihenő volt, majd játszás vacsoráig, utána zuhanyozás, és esti foglalkozás: rajzolás, festés, színezés, énektanulás és az esti ima elmondása. Az új épület kicsiny lakói tértek nyugovóra leghamarabb. Így a nappaliban hangulatvilágítás mellett kellemes beszélgetéssel tölthettük mi, tanítók és segítők az estet. Pénteken este, a táborzáró istentiszteleten, a gyülekezet előtt beszámoltunk a kicsinyekkel a tanultakról. Mindegyik gyermek, fején egy kis báránykás fejdísszel - jelezve azt, hogy az Úr Jézus báránykái -, egyenként elmondták, jó hangosan, hogy "Az Úr az én Pásztorom", majd elénekelték az egyik tanult éneket: "Jézus szeret engemet..." Éreztük, hogy egész héten velünk volt a Jó Pásztor, és őrzött, oltalmazott minket, összeterelt, közelebb hozott magához és egymáshoz.

Öröm volt számomra megismerkedni a kedves, fiatal anyukákkal - zömmel a torontói gyülekezetből -, akik tanító és segítőként vettek részt a táborozáson, erejüket, szeretetüket, talentumukat beleadva a szolgálatba.

Szenohradszki Emese


Mini-tinédzserek

Nagy örömben, és sok áldásban lehetett részünk az egy hetes nyári Rámai Táborban. Felejthetetlen emlék marad ez a hét sokak számára, és ha ott voltál, hiszem hogy a te számodra is. Már nagyon rég vágytam arra, hogy én is részt vehessek ezeken a nyári tábori alkalmakon, hisz olyan sok szépet és jót hallottam a Rámai táborról. Isten most megadta nekem is a lehetőséget, hogy részt vehessek, amiért nagyon hálás vagyok. Tulajdonképpen azért is hálás vagyok, mert Isten jónak látta azt, hogy felhasználjon engem is egy ilyen alkalomra és beállítson a tábori munkába.

Olyan jó volt jobban megismerkedni a többi fiatallal, beszélgetni együtt Isten hatalmas erejéről és kegyelméről. Jó volt megérezni és látni, hogy Isten munkálkodik minden fiatal szívében. Többen is közelebb kerültek az Úrhoz, mások pedig döntést hoztak az Úr mellett.

Így történt ez a mi kis csoportunkban is, ahol a mini-tinédzserekkel foglalkoztunk. A hét folyamán a reggeli és esti igéken és tanulmányokon keresztül Isten mindig közelebb és közelebb vonzott bennünket magához. Reggelenként a Barátságról beszélgettünk, hogy milyen fontos az, hogy hogyan választunk barátokat és hogy Isten hogyan szeretné, hogy válasszunk barátokat (Péld 17:17). Fojtattuk a reggeli témát az Új-tiszta szívvel és tiszta beszéddel. Mit jelent az, ha be van pecsételve a szívünk? Hogyan befolyásolja ez a mi beszédünket? Mit jelent és hogyan kapunk új szívet és tiszta beszédet? (Péld 22:11 és Efézus 4:29). Következett a Szeretet, ami Istentől van, ez árad és ömlik felénk (János 13:34). Majd befejeztük a reggeli áhítatokat az Ima erejével. Megtanulhattuk, hogy Isten imádságot meghallgató Isten és válaszol a mi imádságunkra. Addig amíg imádkozunk, nem szakadhatunk el Istentől, és hogy milyen ereje van a közös imádságnak! Ezt a mi kis csoportunk is teljes szívvel megérezte, naponta, de különös képen szerda reggel. A tanítás után, mint minden reggel, elkezdtünk imádkozni, de most egymás kezét megfogva és letérdelve egy körben és újra és újra imádkoztunk, a csoportból mindenki; majd énekeltünk és újra hálát adtunk Istennek, hogy ott volt velünk és érezhettük jelenlétét. Ez az alkalom új döntést hozott a fiataljaink szívében és a csoportunkból voltak, akik határozott döntést hoztak az Úr Jézus mellett és voltak, akik még közelebb kerültek hozzá. Istené a dicsőség és Övé a hála mindezért!

Az esteli összejöveteleinken József életét tanulmányoztuk, ami megint nagyon áldásos és hasznos volt. Az alkalmak általában másfél órát tartottak, de volt egy reggel, amikor a csoport kérésére 3 órát töltöttünk együtt az ige fényében. Hát nem csodálatos Istenünk van? Milyen nagy érdeklődéssel vannak a fiataljaink Isten iránt!

Nagyon jó volt látni a fiatalok szívében a változást és hogy Isten hogyan formálta a szívüket, ahogy a napok teltek. Na, de a pihenésben, játszásban, sportokban is nagyon jó volt együtt lenni. A gyerekek és fiatalok nagyon szerettek úszni menni, sokan naponta 3-szor vagy 4-szer is lementek úszni. Jó volt látni az egységet és összetartást mindenkiben kicsitől nagyig. Hálás vagyok először is Istennek, majd a szülőknek és a többi testvéreknek, hogy egy ilyen keresztyén táborban együtt lehettünk - gyerekek és fiatalok.

Az Úr áldjon meg téged is kedves olvasó, és ha eddig nem sikerült eljönnöd, remélem jövőre te is útra kelsz és itt leszel velünk; megéri.

Cseh Tünde

A harmadik csoportot, Oláh Márta vezette:


Experiencing the Power of Prayer First Hand at the Rama Youth Camp

Monday evening, June 30th of 2003, was the official opening date for the Hungarian Baptist Youth Camp. The young people were divided into four groups according to age group. Pastor Dan Laszlo, Steve Bakai and I had the opportunity to challenge and help one of the groups to experience a closer relationship with God.
      The theme for the camp was "teach us to pray." There were many times when our group experienced the power of prayer. We also shared some personal experiences, so that we could learn from one another. I had the opportunity to challenge the group during the prayer-devotional time.
      Each morning, we looked up Nehemiah's prayers. It was amazing to see Nehemiah's frequent communication with God. In the mean time, he also acted upon his prayer. God blessed him and gave him wisdom on how to build up the wall of Jerusalem and overcome internal and external challenges.
      After our Bible time, we practiced having a more meaningful communication with God, each day using a different way of praying.
      Tuesday morning, we all wrote down our first name, and turned it into an acronym. After each letter we chose a word, which would describe and lead us in our prayer.

      The next day, after the Bible study, we all looked up prayers from songbooks. Many of those songs are actual prayers, which talk about the writer's emotions, daily struggles and personal walk with God. Each songwriter was free and very honest with God. It was very interesting as we shared our songs and three of the group members picked the same song. When we tried to sing it, we realized that none of us ever sang that one. We took the challenge and since then learned it, so at the end of the week we were able to sing it during the convention.
      Wednesday, after the Bible study, we wrote a letter to God. My personal experience has been that often our prayers have become shallow and routine, so writing our prayers down gives a special way to express our thoughts and feelings to God.
      Each day we had the opportunity to have some fun time. The highlight of the week was the "capture the flag" game. Almost everybody was involved and had a great time, learning how to work in a team, and using strategy against the "enemy". My prayer is that we would do the same in our spiritual life. One night we sang some songs around the campfire.
      God has revealed Himself to us in many different ways. Please continue to pray for us.
                  Korry Gerstner

Rama Youth Camp 2003
 
What a week! It all started with the Camp Opening Conference (Tábornyitó) at the Hungarian
Baptist Camp in Rama from June 28th to the 30th. It was an event filled weekend with great weather, and great messages given to us by the Lord.
      On the 30th, all present were kindly asked to depart so that for the third year in a row, we could experience true comfort and fun physically. Biblical teachings were by: Rev. Laszlo Dan from Toronto, Kornel Gerstner from Hungary but studying in and living in Chicago, and Steven Bakai from Toronto, but currently studying in Budapest.
      Every day would include two opportunities for us to get together as a large group and study the word of God, sing and pray together. There were participants from Toronto, Cleveland, Chicago and Los Angeles with a total of 16 youth (including 3 educators). Total attendance of the entire camp was about 55-60. Every day provided an opportunity to spend time together with old friends, but also to make new ones as some of us met for the first time. Since all of us spoke English, most of the get-togethers took place in English because some of the youth spoke little to no Hungarian.
      Our bible studies focused on one lesser-known book of the Bible: Nehemiah, and one very well known book: Matthew, more specifically the Sermon on the Mount. Nehemiah showed us how to pray and since the focus of the conference and convention was: ALord, teach us to pray,@ studying this book was very appropriate. From Matthew, we took a close look at the ABlessings@ portion of the Sermon on the Mount. Steve talked about the importance of understanding this sermon because one verse or the other effected each and every one of us. Songs were accompanied by guitar and piano, prayers were heard by God, and he blessed the week that we spent together. Officially, the kids/youth camp ended on Friday after lunch, but starting even Wednesday, participants of the 96th Convention started to arrive. The weekend was also blessed, and I feel it was enjoyed by all.

      Sunday night arrived, and I never thought I would say it, but I was actually just a little bit tired of the camp and wanted to go home, but soon after, I already want to go back!
          Thomas Csercsa

Want to see some more pictures?  Még több képet itt találunk: